Hvad er en kant i din have, og hvordan laver du en?

Så snart du begynder at arbejde med en have for første gang, kommer du hurtigt i kontakt med ordet ‘grænse’. Overalt finder du blogs og havesider, der fortæller om dette. Hvordan skaber man en smuk kant? Så er det nyttigt at vide, hvad en grænse er. Det forklarer vi gerne for dig. Bagefter giver vi dig tips til, hvordan du laver en kant i din have.

Hvad er en grænse?
En border er en stribe jord med planter i. Intet mere og intet mindre. Vi arbejder ofte med højdeforskel, og du finder forskellige typer planter i kanten. Officielt er en grænse fem meter lang og to meter bred, men generelt er ‘grænsen’ et velkendt udtryk, der faktisk gælder for enhver stribe land.

Hvordan laver du en kant i din have?
Brug forskellige højder
Vi har lige nævnt det. I en border bruger man planter og blomster af forskellig længde. Dette giver dynamik og en legende effekt.

Tænk på, hvor mange planter du putter i det
Den generelle regel for stil til havearbejde er ikke at plante mere end seks forskellige typer planter i en kant. Nogle varianter er en fryd for øjet, men ti forskellige varianter kan blive lidt overfyldte igen. Som med alt er der selvfølgelig ingen diskussion om smag. Så hvis du foretrækker at gå hele vejen, hvad stopper dig så? Tænk under alle omstændigheder på, hvor mange planter du putter i den. Planter bliver også højere, så husk det. Men så er vi allerede foran det næste tip, fordi det er…

Husk, at planter vokser
Planter vokser i højden og bredden. Så husk dette. Du kan ofte finde retningslinjer online om, hvor meget længere planterne vil vokse. Visse planter er allerede i fuldt flor, normalt de etårige. Andre planter er små i starten, men vokser sig større og større.

Tålmodighed
Og vi har lige nævnt det.. Visse planter har endnu ikke nået deres optimale størrelse, når du køber dem. Eller vælger du blomsterløg, er denne drage selvfølgelig helt oppe. Det er rart, hvis du kan nyde din border i flere år og det er flerårige planter perfekte til. Dette kræver tålmodighed.

Skift stauder med etårige
Har du ingen tålmodighed og vil du nyde din grænse med det samme? Skift derefter stauder med etårige. Vælg hovedsageligt stauder, men udfyld de bare pletter med etårige, som den velkendte tulipan. Og så kan du nyde din have lige om foråret!

Leave a Reply

Your email address will not be published.